Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusofilství - budoucí zhoubný nádor 21. století vyvolaný médii

Rusové by neměli očišťovat své jméno, právě naopak. Ovšem, vzhledem k stoupajícímu mediálnímu tlaku, se setkáváme s dezorientovaností, která lidi vede k fatální nevědomosti. Tím vzniká zmatek, jehož vyústěním je změna názorů, která vede (vulgárně řečeno) do "řiti".

Otevřeli jsme ve škole téma "Ukrajina". Bylo pro mne obrovským překvapením, když jsem zjistila kolik lidí, s Putinem a jeho kroky sympatizuje. Bylo to možná pouze díky třídnímu osazenstvu, ale většina "ProPutinů" byli mužského pohlaví a slovenské národnosti. Velice horlivě bránili Putinovy kroky a naříkali nad západním stylem života. Naopak Češi se drželi zkrátka. Je to možná nedostatečnou informovaností nebo nezájmem některých jedinců o světové dění. Také je možné, že slovenská média situaci podávají jinak. To se mi ovšem, po návštěvě několika slovenských serverů, nepotvrdilo.

Rusofilství, neboli nesmírné sympatizování s Ruskem, vzniklo na popud druhé světové války. Tehdy střední Evropa zničená a bezmocná hledala útěchu. Našla ji v náručí tehdy takzvaného "Velkého bratra". Dostali jsme se až do stádia, kdy Rusku nestačilo nám jen podávat "pomocné" ruce, chtělo nás obejmout celým tělem.

Nyní je situace jiná, nenacházíme se v době, kdy bychom nevěděli, jak dál a potřebovali "pomoc". Ukrajina je na tom jinak. Stát se nemusí dělit do několika celků. Potřebují pouze jediné a to jsou peníze. Liší se ovšem v názoru, kde je sehnat. Západ se kloní k pomoci od EU a USA. Východ naproti tomu k Rusku. Je zde ovšem podstatný rozdíl. Západ vystupuje nejednotně a vcelku neochotně. Zatímco Rusko slibuje nemalé finanční příspěvky především východu Ukrajiny.

Nyní se nenacházíme ve válce jako takové, ale spíše ve válce mediální. Noviny, servery a další média překypují množstvím informací o stávající situaci. Tím přetváří svět do dvou hlavních táborů: 1. Majdance, 2.Rusofily. Problémem je, že informací je tolik, že se v nich opravdu málokdo skutečně vyzná.

V Ruských médiích je situace podávána formou nesmírné pomoci, kterou federace poskytuje rozvrácenému státu a snaží se zachránit ruské občany. Rusové, jakožto velmi hrdý národ, na takové zprávy reagují velmi pozitivně. Většina s okupací Krymu souhlasí a jsou pro co možná nejurychlenější připojení k Rusku. Máme zde taky druhou stranu, která se projevila těsně po prezidentských volbách, takzvanou opozici. Ta sice nesouhlasí, ale díky mediální cenzuře, která je v Rusku opravdu znatelná, prakticky nemohou projevit svůj názor. Fungují pouze ruské blogy, které jsou v provozu maximálně dva dny. Rusové prostě musí žít v relativní nevědomosti, jinak by mohla nastat podobná situace jako na Ukrajině, což by pro Putina mohlo být smrtelné.

Podívejme se ale do střední Evropy. V České republice se snažíme být objektivní, zdůrazňuji snažíme. Máme tu trend, který právě v lidech vytváří onen pocit bezmoci a zmatenosti. Velké mediální internetové servery poskytují online zpravodajství, které je jen napatrně odlišné. Problém je, že většina lidí, čte pouze nadpisy, tudíž se k online reportážím vůbec nedostane. Nejvíce upoutají zprávy typu: "Nějaký ten a ten politik, má na Ukrajinu ten a ten názor." Tudíž si lidé přečtou vyjádření své autority a začnou o něm přemýšlet. Nastává onen konflikt zájmů. Jelikož takzvaných "autorit" je v Česku mnoho. Každá má svou specifickou cílovou skupinu. Tábor, který sympatizuje spíše s prozápadními lidmi, má na situaci jasný názor. Tábor, který se kloní k volnému obchodu a propaguje obchodování na východ, má svou základnu příznivců taktéž. Neustále se proto přou v internetových diskusích, ze kterých nikdo nevychází jako vítěz.

Z mého úhlu pohledu ale jasně vidím, že se minulost přetváří do budoucnosti. Názory českých politiků, zvláště těch, kteří v politice strávili téměř celý svůj život, na lidi opravdu působí. Není tedy pochyb o tom, že v některých věcech se od Ruska vůbec neodlišujeme. Taktéž vnímáme autority, ve větší míře ještě v připadě, že nám je poskytlo naše oblíbené médium.

Díky mediálnímu tlaku se dostáváme do smyčky s jedinou otázkou. "Sympatizovat či nesympatizovat s Putinem?"

Proč ano? Janukovyč byl zvolen legitimním způsobem. Ústava, kterou schválil mu zaručovala ony nepopulární pravomoce. Podle ústavy tedy stále platí za právoplatného prezidenta. Poloostrov Krym byl nesmylslně odevzdán do rukou Ukrajiny. Evidentně pod Ruskem se měl líp. Právo chránit občany je jeden z nejsilnějších argumentů, u kterého není nezbytná síla. Referendum o "autonomii" je nejlepší návrh, se kterým mohl přijít, protože nevyžaduje vojenskou pomoc. Jeho slova stále zní v uších prozápadních politiků, jako slova někoho, kdo se právem stal nejmocnějším mužem světa.

Proč ne? Putin si nemůže nárokovat právo obsadit zemi, která zatím není jeho, a se kterou má podepsanou dohodu o územní celistvosti. Měl by stáhnout své vojáky z Krymu a čekat na výsledek referenda, teprve poté začít jednat. Trapným gestem ukázal, jak čekal pouze na ukončení Putinových olympijských her, paralympijské jej samozřejmě nezajímají. Měl by se především začít obávat, protože tato situace je pro něj zkouškou ohněm. Cenzura ruských médií to nijak nezmění, věci stejně vyplavou na povrch.

Tlak médií a jejich cenzura v některých zemích způsobuje, že se opět setkáváme s nárustem rusofilů, kteří vidí nejen hospodářskou budoucnost, ale také takzvaný mír, svět bez "extrémistů" a podobné pro mě úplně bláboly.

Závěrem bude rozhodovat jen ekonomika, která v Rusku rozhodně není tak růžová, jak si většina lidí myslí. Obchody na východ jsou sice výhodné, ale rozhodně ne v tuto dobu. Důležité také bude, jak se na situaci ohledně ekonomiky podívají média. Pokud začnou hlásat ideální podmínky pro obchod, utvrdí veřejnost ještě více v tom, že co se děje je naprosto v pořádku a co víc, výhodné pro nás. Výhoda je velice nebezpečné slovo, vzhledem k naší nátuře. Myslím, že nejlepší bude počkat si, až se Putin zničí sám, nebo k tomu někdo dopomůže. Třeba to nakonec budou ony (ne)populární média.

Nic to ovšem nemění na faktu, že Putinův odkaz se mezi námi bude vznášet minimálně další generaci.

Autor: Aneta Machová | pátek 7.3.2014 12:06 | karma článku: 21,07 | přečteno: 1786x
  • Další články autora

Aneta Machová

"Haló tady covid linka!" ale moc toho nevíme

"Dobrý den, u telefonu Martina na lince 1221, co si přejete?" tuhle větu slyším s obměnami jmen denně. Rutina v případě, že se staráte o testování zaměstnanců a řešíte Covid na denní bázi v práci. Jenže pomůže Vám taková Martina?

14.3.2021 v 16:20 | Karma: 28,61 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Aneta Machová

Já jsem taky vševědoucí!

Divná doba. Každý ví všechno nejlíp. Národ hokejových a fotbalových trenérů zklamal, změnil se, povýšil. Nastává nová éra samozvaných odborníků na VŠECHNO. Nejsi jedním z nich? Vítej v mé menšině...

21.2.2021 v 17:26 | Karma: 10,78 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Aneta Machová

Jak jsem byla zodpovědná (blbá)

Příběh o tom, jak jsem se nechala zavřít do karantény. Proč? Protože jsem chtěla jít příkladem. Jenže jsem tak zodpovědná, až jsem blbá...

9.9.2020 v 19:08 | Karma: 45,95 | Přečteno: 13362x | Diskuse| Politika

Aneta Machová

Opozice a její výkřiky (do tmy)

Pojďme se podívat, jak opozice promrhává příležitost? Pojďme se podívat, co by toto nešťastné jednání mohlo způsobit.

19.3.2020 v 14:42 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Politika

Aneta Machová

Motýle Ti starší prostě nesbírají, podléhají PR a nevědí to

Jak je možné, že se v celé zemi protestuje proti Andrejovi a zatím poslední volební průzkumy říkají, že jeho náskok zůstává a v některých případech se i zvětšuje?

12.6.2019 v 8:00 | Karma: 37,37 | Přečteno: 5050x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1925x
Blog založený na subjektivních názorech o zdánlivě reálných věcech. 

Pokud se chcete na něco zeptat, napište: aneta-machova@email.cz. Upozornění - od jisté doby nediskutuji ve veřejné diskusi, pouze soukromě, díky za pochopení. 

Seznam rubrik