Krize českého filmu

13. 03. 2013 18:03:17
Film je určitým druhem umění. Zvláštní je převážně v tom, že jej plně vnímáme dvěma smysly. Těmi nejdůležitějšími smysly: zrakem a sluchem. Film někdy dokonce bývá prostředkem k vnitřnímu uspokojení. Někteří z nás se v něm vidí, naopak někteří se v něm vidět touží. Po celém světě se ročně vyprodukuje na tisíce filmů, které po nějaké době vidíme v kinech nebo v televizi. Smutný je ovšem fakt, že tuzemské filmy se většinou za hranice ani nedostanou.

České filmy bývaly Naší chloubou. Dodnes máme ve své sbírce klenoty filmové historie. A to nejsou jen filmy jako takové, ale například bezpočet herců, režizérů, scénáristů a podobně. Pesimistický člověk může tvrdit, že slavná éra českého filmu skončila. Toto tvrzení bude mít založeno na několika velice přesvědčivých argumentech. Například: 1. Nedostatek financí (dle mého názoru úhlavní problém, bez peněz se nedá točit film). 2. Nekvalitní filmaři (velice spekulativní, ovšem všichni stále čekáme například na druhého Miloše Formana). 3. Nedostatečná propagace uměleckých vysokých škol (to samozřejmě opět souvisí s financemi, ale najdou se jistě i jiné způsoby, jak mladé lidi k filmu přivábit). Existuje ještě nespočet dalších důvodů, proč se v současné době nachází česká kinematografie v krizi. Otázkou zůstává, jak ji řešit...

Že se s českým filmem něco děje, jsem zaregistrovala zhruba před pěti lety. Tehdy jsem se začala o filmy zajímat víc a staly se mým koníčkem. Snažila jsem se sledovat kinematografii globálně. To nejen americké kultovní filmy, ale taktéž ty méně nákladné, převážně ze zemí třetího světa, oceněné několika mezinárodními festivalovými cenami. Už tehdy mi ale přišlo zvláštní, že české filmy na festivalech oceněny nebývají a mnohdy se jich vůbec nezúčastňují. Začala jsem tedy zkoumat české filmy zblízka a došlo mi, že ani já se na valnou většinu z nich nevydržím dívat do konce. Do rukou se mi dostávalo čím dál tím více článků, které informovaly o stále se zhoršujícím financování české kinematografie. Bláhově jsem si říkala, "že až budu jednou bohatá", vydělané peníze poputují právě na konto podpory českému filmu.

Dnes je tomu tak, že do bohatství mám opravdu velice daleko. Tudíž můj vlastní příspěvěk české kinematografii zůstává ve hvězdách. Nic to nemění na faktu, že krize, která český film postihla je ničivá. Dokonce již sami filmoví tvůrci přiznali, že dobrých filmů se za rok natočí málo, realisticky dva až tři. Při posledních Českých lvech jsem si kladla otázku, kdo může být vůbec nominován, když všehovšudy vznikly jen dva dobré filmy. Nakonec večer ničím nepřekvapil, České lvy si odnesl snímek "Ve Stínu", jednoznačně zaslouženě. U přehledu nejlepších filmů za posledních dvacet let mi bylo do pláče. Vskutku jsem si uvědomila, že kvalitních filmů je u nás čím dál tím míň. Nejsem pro natáčení milionových filmů, jsem pro natáčení filmů kvalitních!

V poslední době se objevují malé světýlka v temném tunelu. Jsou tím úspěchy mladých filmařů v zahraničí, kteří za svá díla sklízí neskutečnou chválu. K tomu, aby se mohli dále rozvíjet potřebují finance. Myslím si, že je nesčetněkrát lepší investovat do nich, než do nefunkčního, miliardového registru vozidel. Ať naše vláda otevře oči! Jestliže si chceme otevřít dveře do světa, dělejme to přes kulturu! Všechny ostatní pokusy otevřít si dveře jinými způsoby zklamaly a ještě jsme sklidili ostudu. Staňme se ve světě známými jako kulturní centrum Evropy! Je to sice naivní, ale já nepřestávám věřit, doufám, že Vy taky ne...

Autor: Aneta Machová | středa 13.3.2013 18:03 | karma článku: 8.47 | přečteno: 728x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.41 | Přečteno: 256 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 347 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 56 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1905

Blog založený na subjektivních názorech o zdánlivě reálných věcech. 

Pokud se chcete na něco zeptat, napište: aneta-machova@email.cz. Upozornění - od jisté doby nediskutuji ve veřejné diskusi, pouze soukromě, díky za pochopení. 

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...