Děti - naše "slibná" budoucnost

11. 02. 2013 10:38:14
Představme si situaci. Je nám okolo 15 let. Chodíme do posledního ročníku základní školy. Čekají nás příjímací zkoušky na střední. Co se nám bude honit hlavou? Rozeberme si dva typy situací:

1. Snažíme se, aby naše poslední vysvědčení, které se na střední školu počítá, bylo co nejlepší. Chodíme poctivě po škole domů. Doma pomáháme rodičům, snažíme se učit a také hodně číst. V případě, že máme všechno hotové jdeme s kamarády ven.

2. Jediné, co nás zajímá, jsou kamarádi. Děláme vše proto, abychom zapadli mezi vrstevníky. Nerespektujeme domácí pravidla. Škola a případné učení nás vůbec nezajímá. Pro peníze jsme schopni udělat cokoli, dokonce je i ukrást.

Který z bodů 1 a 2 je ten správný? Samozřejmě, že většina z vás odpoví, že ten 1. Smutné ovšem je, že tomu tak není. Kde se tedy stala chyba? Tato generace v sobě nese naši budoucnost. Chceme, aby byla tak černá?

Proč mám poslední dobou pocit, že tradiční morální hodnoty vymizely? Přijde mi, že dnešní mladá generace rychlé tempo moderní doby nezvládá. Z mé vlastní zkušenosti bohužel vím, jak funguje den v životě pubertálního školáka, který má značně zkreslené představy o tom, co je dobré a co špatné.

Ráno vstane, převážně o dvě hodiny později, než měl, protože šel spát kolem jedné. Nesnídá, hádá se s rodiči o peníze. Říká, že potřebuje peníze na svačinu (cigarety, alkohol). V hádce je velice neústupný a většinou dosáhne svého. Dopraví se do školy o dvě hodiny později. Ve škole opět spí. Na výzvu učitelů nereaguje. Když už reaguje tak velice podrážděným vulgárním způsobem. O přestávce jde na cigaretu, i přes zákaz školního řádu. Přetrpí zbytek hodin a s velkým nadšením se vyráží "flákat" s ostatními. Na telefony od rodičů nereaguje. Přichází domů kolem desáté (když je dobře).

Tento harmonogram se opakuje denodenně. Samozřejmě, že jsou i jiné případy, které bod 1 dodržují, ale bohužel je to vyjímka. Jakou budoucnost má potom takový člověk? Děti neznají hodnotu poctivé práce. Neuvědomují si, že pro peníze se musí něco udělat. Peníze jsou jednou z nejdůležitějších věcí pro každého. Proto, abychom je získali ale potřebujeme:

1. Vzdělání

2. Slušné vychování

3. Cílevědomost

Taktéž spoustu dalších věcí, které zůstavají mladé generaci ukryty. Co tedy zapřičinilo tak prudký nárůst lidí, nezajímajících se o nic? Je to vychovou rodičů? Samozřejmě, je to tím, že většina lidí trpí chronickým nedostatkem času. Děti se ale sami nevychovají, neumí to. Musíme děti naučit disciplíně, stejně jak tomu bylo v minulosti. Musí se naučit, jak se mají chovat. Ctít staršího člověka a hlavně své rodiče.

Jestli to takhle půjde dál bude se zvyšovat nezaměstnanost, příliv levných pracovních sil z východu, kriminalita, užívání drog atd.

Pojem "budoucí generace" má mít něco do sebe. V tomto slovním spojení je obsaženo slovo "budoucnost". Chceme se mít v "budoucnu" dobře? Začněme se zájmem o mladé. A možná kdo ví. Když mladí uvidí, že někdo ten zájem opravdu má, změní se. Já tomu věřím a to mi nikdo nevezme.

Autor: Aneta Machová | pondělí 11.2.2013 10:38 | karma článku: 18.52 | přečteno: 1036x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 327 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 56 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1905

Blog založený na subjektivních názorech o zdánlivě reálných věcech. 

Pokud se chcete na něco zeptat, napište: aneta-machova@email.cz. Upozornění - od jisté doby nediskutuji ve veřejné diskusi, pouze soukromě, díky za pochopení. 

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...